Kommunikationer

Ta sig till Prag

Man tar sig enkelt till Prag med flyg och landar gör man på Václav Havel internationella flygplats (PRG). Flygplatsen ligger två mil nordväst om Prags centrum, så avstånden är små. Från Sverige och övriga Skandinavien flyger SAS och Norwegian direkt till Prag.boka hotell i Prag

Om man luffar omkring i Europa, eller av annan anledning föredrar tåg framför flyg, så är Prags centralstation, Praha Hlavní Nádraží, en stor hubb i det europeiska tågnätet. Det finns inga höghastighetståg i Prag och hastigheten ligger i regel på mellan 70-150 km/h.

Prags främsta busstation för internationell trafik heter Florenc och ligger till öster om centrum. Den näst största heter Na Knížecí och ligger precis intill Vltavafloden på västbanken. Att resa med buss till Prag kan vara en trevlig upplevelse, från Sverige tar dock resan runt 30 timmar, så det gäller att man har tålamod.

Ta sig runt i Prag

Taxi ska man helst undvika i Prag, lokaltrafiken är mycket säkrare och billigare. Om man måste ta taxi så ska man ringa någon av stadens främsta taxibolag och INTE vinka in en från gatan.

Att omkring i Prag är en njutning i sig, så ska man inte ta sig längre sträckor så är fötterna ens bästa färdmedel. Gatorna är på många ställen av kullersten så äldre, handikappade, samt kvinnor i stilettklackar kan uppleva det som svårt att promenera omkring i Prag.

Lokaltrafiken i Prag är mycket behändig och består av bussar, spårvagnar och tunnelbana. I Prags äldre delar kör endast elektriska spårvagnar i ett försök att dra ner på luftföroreningar, men i övrigt är bussar ganska frekventa.

Spårvagnar och bussar kör på regelbundna tider och tidtabeller kan man ta del av vid varje hållplats. Metron kör mellan 05 fram till midnatt, medan bussar och spårvagnar nästan kör dygnet runt. Det är alltså relativt enkelt, tryggt och effektivt att ta sig runt i Prag.

Biljetter

För 32 CZK får man en biljett som gäller på alla färdmedel inom 90 minuter och man får lov att byta hur många gånger som helst. Biljetterna inhandlas i biljettautomater, tobaksaffärer, allköp, från busschaufförer, eller via SMS – fast endast om man har en tjeckisk GSM-operatör. För att registrera sin biljett och därmed ha ett giltigt färdbevis, så kör man in biljetten i den gula låda som finns på alla bussar och spårvagnar, samt i metrostationerna strax innan man ska ta sig nedför trapporna till tunnelbanan.