Souvenirer

Prag är en superb stad för shopping, man hittar allt här – från klassiska souvenirer till stora klädkedjor och finare designbutiker. hotell pragTack vare den fantastiska estetiken i Prag är det ett nöje att få spankulera runt i de olika stadsdelarna med shopping som huvuduppdrag. Man vet aldrig riktigt när man kommer att komma över något som känns prisvärt, så plånboken bör ligga på lättåtkomlig plats och gärna ska man ha lokal valuta i den då många fortfarande inte accepterar kort som betalningsmedel.

Priserna i Prag känns oftast vänliga. För 10-15 år sedan var det riktigt billigt att shoppa i Prag men sedan dess har intresset för staden och dess utbud vuxit markant och med det har det skett viss prisökning på varor och tjänster. Med det sagt så upplever man som svensk fortfarande att det är ganska billigt i Prag.

Gamla staden

I Prags gamla stadsdel ligger små turistbutiker uppradade som ett litet pärlband efter varandra. Här kan man köpa allt från bohemisk kristall till fotbollströjor och andra typiska souvenirer. De mest centrala stråken är de dyraste och viker man bara av och in på sidogatorna så hittar man snart samma varor man nyss sett på huvudstråken kollat in för närmre halva priset. Tryckta fotografier och planscher blir ofta uppskattade minnen, medan Matryoschkadockor, som inte ens har tjeckiskt ursprung, endast säljs till ”dumma turister”.

Jul i Prag

Att åka till Prag i juletid är verkligen mysigt! Man får stå ut med att det finns en hel del andra julälskare på gatorna, men stämningen i staden är näst intill magisk. Julmarknaderna säljer allt från ät- och drickbara saker till konst, hantverk och klassiska souvenirer.

Shoppingscentra

Det mest effektiva sättet att shoppa loss är helt klart på ett shoppingcentrum och i Prag finns det numera en hel del riktigt bra sådana:

  • Palladium ligger i Prags absoluta centrum, det är splitter nytt och förmodligen det flottaste köpcentrat i hela staden.
  • Det största shoppingcentrat heter OC Letňany och ligger vid metrostationen med samma namn. Här finns välkända märkesbutiker, en biograf, ett vattenpalats och en isbana!
  • Andra trevliga shoppingcentrum inkluderar OC Chodov, Šestka, Palác Flora och OC Nový Smíchov.